We gaan duiken zegt Jr. en toen begon het hele avontuur richting het brevet.

Hallo duikers,

Om in deze gekke tijd even wat anders te delen gaan we even kijken achter het masker van duikers uit onze vereniging. Wie zijn het, waarom ze zijn gaan duiken, wat zijn de leuke hoogte puntjes en veel meer.


Ik zit hier samen met een Junior en Senior. Welkom Andries Jr en Andries Sr, om te beginnen stel jullie eens voor.

Ik ben Andries Hofstra Jr. 27 jaar en woon in Oosterwolde. Ik ben beroeps chauffeur bij de firma VSDV wij zitten in vele kanten van transport zelf rij ik veel de online bestellingen van de jumbo naar de winkels toe die het weer naar de klant toe brengen.

Ik ben dus Andries Hofstra Sr. eveneens uit Oosterwolde, oja van 1968. Binnenvaartschipper van beroep, 3 kids waarvan Andries Jr. de jongste. Junior was al een tijdje aan het duiken, en we praten er over dat het mij ook wel aansprak. Maar ik had er geen tijd voor i.v.b. varen, maar na 1 try scuba was ik verkocht. En maak er nu tijd voor, al is het ook 5 uur in de ochtend .

Wat leuk om te zien dat de hobby van zoon op vader kan gaan. Maar als binnenvaart schipper zit leven rond om het water wel in het gezin lijkt mij en dan nu ook in het water. Hoe was jullie weg naar het brevet.

Ik heb mijn brevet gehaald bij een maat van mij die duik instructeur is. Het kwam zo op een avond zo te sprake en dat het mij erg leuk lijkt om het eens te doen. Dus kijken naar marktplaats om een wat duik spullen te kunnen kopen voor een redelijke prijs. Na dat alles de service beurt had gehad moest het maar gebeuren! Eerste duik in ruinerwold spannend maar ook zeker een geweldige ervaring en zeker door gegaan met deze hobby. Na eerst best veel moeite te hebben gehad met het vol laten lopen van het masker en weer te klaren, maar naar veel oefenen en door blijven gaan is het gelukt en mijn brevet gehaald op 28 september 2019 bij Padi en ben toen overgestapt naar SSI

Voor mij ging het anders! Zal vanaf het begin beginnen. Omdat ik het meest in de regio Rotterdam vaar dus best elke week een stuk rijden, ga ik meestal zondag’s in het begin van de middag van huis. Maar toen ergens vorig jaar Oktober zei Jr. dat ik niet weg mocht op zondag, maar met hem mee moest. Hij had een verassing. Dus ik stapte die bewuste zondag bij Andries in zijn autootje, nog van niks wetend. We gingen richting Beilen, bijna toen wij in Beilen waren zegt Jr. ‘er ligt een tas op de achterbank, pak die ff en kijk er in.’ Zit daar een zwembroek en handdoek in. We gaan duiken zegt jr. en toen begon het hele avontuur richting het brevet. En ik vond het best een hele ervaring om te ademen onder water, toen zijn mijn bad sessies begonnen. Pppffff maar 1 keer in de maand duurde mij veel te lang. Ik een afspraak gemaakt met Mark om toch maar in nat pak buiten te proberen. 2 februari wij het water in in Ruinerwold zo het bekende rondje gedoken. Was echt supper want ik zag de snoek in het bootje. En de baars zat bij het picknick bankje, was echt genieten. We waren weer op het eind boven en volgens Jr. begon ik al te roepen dat het schitterend was! Mark had zelfs geen tijd om het te vragen. Na nog een paar sessies met Mark en Rick van de duikschool en ook een keer met Kevin een duik gedaan te hebben Heb ik de theorie gedaan en mijn brevet gehaald op 10 april. En vanaf 2 feb al 19 buitenduiken gemaakt. En het gaat steeds makkelijker.

Andries Jr zit klaar voor zijn pa Andries Sr.

Kijk dat zijn wel leuke verassingen waardoor je nu ook een nieuwe passie gezamenlijk kan delen. En ja, dan komen de specialties er bij. Wat voor specialties hebben jullie gedaan en wat vond je er van, of welke willen jullie zeker nog doen.

Ik Andries Sr. Ben nu bezig met navigatie. En wat ik nog meer ga doen weet ik nog niet al hoewel… nacht duiken, stress en rescue lijken mij wel leuk maar we zullen wel zien!

Ik heb best al een klein lijstje,
Night and limited visibility, navigation, nitrox, science of diving, search and recovery, dry suit, react right, zijn de specialty’s die ik op het moment heb. Ik wil richting dive master en misschien verder.
Ook ben ik bezig met wreck diving en stress and rescue kort om nog genoeg doelen te behalen.

Andries Sr. samen met Andries Jr.

Jullie zijn goed bezig als ik dit zo zie! Ook zie je veel duikers de grens overgaan om lekker te gaan duiken. Zit er voor jullie een duikreis aan te komen. (als deze pandemie over is natuurlijk)

Dat willen wij zeker nog doen maar op dit moment nog niet in verdiept.

Andries en Andries bedankt voor deze leuke kijk in jullie duik avontuur. Nu op naar meer nieuwe duiken en mooie verhalen! Vond je dit nou een leuk artikel laat dat even weten misschien dat ik dat meer ga doen. Voor nu duik veilig allemaal!

2 reacties:

  1. Anja

    Super leuk interview van mijn vader en broertje!

  2. Patrick Oosterloo

    Een mooi stukje en zeker de moeite waard om te lezen. Leuk dat jullie deze hobby samen kunnen delen. Tot de volgende keer aan de waterkant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *